Lucka 16 #stafettjulkalendern

Martina Lundström @MartinaL71 har varit initiativtagare till #stafettjulkalendern 2013 på Twitter. En slags boktipskalender för oss som är nyfikna på det kollegiala lärandet.
Wow tänkte jag vilken häftig idé och så började tankarna dra igång.
Vilken/vilka böcker har betytt mycket för mig? Det är så många böcker…
Hundra sätt att tänka, Jonstoij och Tolgraven.
Pedagogiska kullerbyttor, Wallin. In på bara benet, Lenz Tagucchi. Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande, Nordin Hultman och många många fler av de böcker och skrifter som finns på R.E institutets hemsida. Det är som ett härligt smörgåsbord med böcker.
Det finns ändå en bok som vi använde under min utbildning till förskollärare på Lärarhögskolan i Malmö 98-01. Mångfald och medkänsla i förskolan av Annie Norell Beach som ligger mig extra varmt om hjärtat. Detta är en bok som jag lånat ut till mina kollegor genom åren och nu när jag tänkte att jag villa läsa den igen för att se om jag ändrat mitt perspektiv på boken hittar jag den inte… Kanske jag återigen lånat ut den.
Mångfald och medkänsla i förskolan
Omslaget på boken är fullt av olika ansikten och visar på en oerhörd mångfald.
Det jag först blev fascinerad över när jag läste boken är att hon tar upp saker som jag aldrig hade tänkt på att jag skulle möta under mitt yrke. Kanske väldigt naivt av mig, men jag hade aldrig tidigare tänkt på att en förälder till barnen på förskolan kunde tillhöra t. ex. ett motorcykelgäng.
Jag minns också beskrivningen av att tänka på de barnen som är sjuka och inte på förskolan vid alla tillfällen och hur en barngrupp köper med sig en bakelse hem till ett av barnen som var sjukt.
Hon beskriver också miljöer som kan skapas på förskolan för mångfald. Olika dockor tex. Med Downs syndrom, hörapparat, glasögon, rullstol och olika hudfärger.

Det som ändå etsat sig fast mest från boken är hur en kollega möter en annan kollega på morgonen. Den ena kollegan är morgontrött och den andra kollegan välkomnar med en filt och en kopp kaffe.

Det är det här som är Mångfald och medkänsla för mig! Jag blir helt varm i hjärtat när man kan bemöta en olik kollega med omtanke och värme. Det speglar nog klimatet i hela barngruppen tror jag.

Är oerhört Stolt över att det finns så många fantastiska kollegor ute på våra förskolor som bär på och delar med sig av sin medkänsla.

Jag provar ett för mig nytt sätt att dela mina tankar med och hoppas att det kommer att fungera😊

Jenny

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s